Champagne van Pierre
Morlet

Champagne van
Pierre Morlet

Het familieverhaal achter Champagne Pierre Morlet

Het familieverhaal achter Champagne Pierre Morlet

Frits selecteert de exclusieve champagnes door zelf bij een Franse champagneboer te proeven. Bij Pierre Morlet welteverstaan. In het charmante en oude dorp, in het hart van het wijnbouwgebied in Frankrijk ontstond het concept in de wijngaarden van Avenay-Val-d’Or, ruim tweehonderd jaar geleden.

 

Terug in de tijd

De Romeinen vestigden het dorp Avenay-Val-d’Or in de oudheid en brachten voor het eerst de wijnbouw naar de champagnestreek waar later de familie Morlet woonde in de 19e eeuw. Ups en downs van de natuur, oorlogen, hongersnoden en armoede waren geen uitzondering in deze tijd. Tijdens deze roerige periode besloot Augeste’s zoon Gaston zich te richten op de wijnbouw. Binnen no time werd dit de exclusieve bezigheid van het gezin.

Champagne Pierre Morlet

Champagne Pierre Morlet

Er was niemand zo enthousiast en vastberaden over de wijngaarden en de wijnen als Gastons zoon, Pierre. En één en één is twee: de naam van de champagnes was geboren. Het is Pierre Morlet die de stijl van de champagne creëerde waar de familie vandaag de dag om bekend staat.

 

De vallei van het goud

Het doel van Pierre was om wijngaarden van hoge kwaliteit te vestigen in het hart van de champagnestreek, waar de oorspronkelijke wijngaardpercelen van de familie op de hellingen van Avenay lagen. Binnen no time kocht Pierre eind jaren ‘80 extra wijngaarden op nog grotere hoogten, bekend als Mutigny en Aÿ. Samen met zijn zoon Eric egaliseerde hij het land op de hellingen en natuurlijke bergtoppen in het bos om het klaar te maken voor gebruik.

De vallei staat niet alleen bekend om de schoonheid, maar nog meer om de kwaliteit van de producten. Het is geen wonder dat de Franse dichters uit de 18e eeuw deze regio als Le Val d’Or (de vallei van het goud) omschreven.

Er was niemand zo enthousiast en vastberaden over de wijngaarden en de wijnen als Gastons zoon, Pierre. En één en één is twee: de naam van de champagnes was geboren. Het is Pierre Morlet die de stijl van de champagne creëerde waar de familie vandaag de dag om bekend staat.

 

De vallei van het goud

Het doel van Pierre was om wijngaarden van hoge kwaliteit te vestigen in het hart van de champagnestreek, waar de oorspronkelijke wijngaardpercelen van de familie op de hellingen van Avenay lagen. Binnen no time kocht Pierre eind jaren ‘80 extra wijngaarden op nog grotere hoogten, bekend als Mutigny en Aÿ. Samen met zijn zoon Eric egaliseerde hij het land op de hellingen en natuurlijke bergtoppen in het bos om het klaar te maken voor gebruik.

De vallei staat niet alleen bekend om de schoonheid, maar nog meer om de kwaliteit van de producten. Het is geen wonder dat de Franse dichters uit de 18e eeuw deze regio als Le Val d’Or (de vallei van het goud) omschreven.

Uitbreiding

Uitbreiding

Inmiddels bezit de familie Morlet meer dan dertig percelen met een totaal van veertig hectare in:

  • Avenay-Val-d’Or (Premier Cru)
  • Aÿ (Grand Cru)
  • Bisseuil (Premier Cru)
  • Mutigny (Premier Cru)

Deze wijngaardblokken liggen naast percelen die de super premium cuvées produceren voor beroemde champagnehuizen zoals Bollinger, Krug, Moët & Chandon, Mumm, Pommery en Veuve Clicquot-Ponsardin. In Aÿ bijvoorbeeld, grenst de prestigieuze wijngaard La Côte aux Enfants van Bollinger aan de gronden van de familie Morlet.